O profesoară de matematică de la Universitatea din Wolverhampton, Marea Britanie, a descoperit formula matematică în urma căreia poţi calcula cât de bune sunt clătitele pe care le găteşti. Astfel, complicată şi aparent de neînţeles, formula lui Ruth Fairclough sună cam aşa: 100 - [10L - 7F + C(k - C) + T(m - T)]/(S - E). Cu cât rezultatul e mai apropiat de 100, cu atât clătita respectivă se apropie de perfecţiune, deşi, fie vorba între noi, gusturile nu se discută.
Astfel, L reprezintă cocoloaşele apărute în cocă, F cât de bine poate fi rotită clătita în aer, C reprezintă consistenţa aluatului (k fiind consistenţa ideală). T este temperatura tigăii, aceasta fiind una dintre cele mai importante constante, iar m temperatura ideală pe care ar trebui să o aibă tigaia. S este timpul cât stă alutatul înainte de a începe coacerea, iar Ruth recomandă vreo 20 de minute. Ultima constantă, E, reprezintă cât stă clătita din momentul în care o iei din tigaie şi până o mănânci.
Chiar dacă la mijloc sunt cifre şi o ştiinţă exactă, constantele ecuaţiei sunt subiective, fiecare alegând şi aproximând în funcţie de preferinţe şi gusturi.
marți, 24 februarie 2009
Clătita perfectă
Citind presa pe net, am găsit un articol pe cât de amuzant, pe atât de suspect. Adică cum, nici măcar aici nu putem fără calcule? :))
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
5 comentarii:
foarte tare:))
da,din pacate ,nici sa mancam fara matematica nu se mai poate in ziua de azi;))
cand am vazut poza am crezut ca lesin...de potfa!:)
^IlluzoricDream: cam aceeasi reactie am avut-o si eu si am zis ca nu ar fi corect sa fiu egoista si sa tin poza doar pentru mine :))
ce pacat ca nu putem extrage din ea si o clatita adevarata...:)
^IlluzoricDream: singura sansa e sa ne-o pregatim noi :D
Trimiteți un comentariu