marți, 24 februarie 2009

Clătita perfectă

Citind presa pe net, am găsit un articol pe cât de amuzant, pe atât de suspect. Adică cum, nici măcar aici nu putem fără calcule? :))

O profesoară de matematică de la Universitatea din Wolverhampton, Marea Britanie, a descoperit formula matematică în urma căreia poţi calcula cât de bune sunt clătitele pe care le găteşti. Astfel, complicată şi aparent de neînţeles, formula lui Ruth Fairclough sună cam aşa: 100 - [10L - 7F + C(k - C) + T(m - T)]/(S - E). Cu cât rezultatul e mai apropiat de 100, cu atât clătita respectivă se apropie de perfecţiune, deşi, fie vorba între noi, gusturile nu se discută.

Astfel, L reprezintă cocoloaşele apărute în cocă, F cât de bine poate fi rotită clătita în aer, C reprezintă consistenţa aluatului (k fiind consistenţa ideală). T este temperatura tigăii, aceasta fiind una dintre cele mai importante constante, iar m temperatura ideală pe care ar trebui să o aibă tigaia. S este timpul cât stă alutatul înainte de a începe coacerea, iar Ruth recomandă vreo 20 de minute. Ultima constantă, E, reprezintă cât stă clătita din momentul în care o iei din tigaie şi până o mănânci.

Chiar dacă la mijloc sunt cifre şi o ştiinţă exactă, constantele ecuaţiei sunt subiective, fiecare alegând şi aproximând în funcţie de preferinţe şi gusturi.

5 comentarii:

Doryna spunea...

foarte tare:))
da,din pacate ,nici sa mancam fara matematica nu se mai poate in ziua de azi;))

Georgiana spunea...

cand am vazut poza am crezut ca lesin...de potfa!:)

Irina - Andreea spunea...

^IlluzoricDream: cam aceeasi reactie am avut-o si eu si am zis ca nu ar fi corect sa fiu egoista si sa tin poza doar pentru mine :))

Georgiana spunea...

ce pacat ca nu putem extrage din ea si o clatita adevarata...:)

Irina - Andreea spunea...

^IlluzoricDream: singura sansa e sa ne-o pregatim noi :D

 
Filme Online Seriale Online