marți, 20 ianuarie 2009

Marea fericire

Citind presa, in cautare de stiri despre o realitate mascata lume mai buna, am dat peste un articol, in care se afirma ca exista posibilitatea ca fericirea sa fie mostenita.

În acest caz, au fost analizate în mod deosebit tendinţa de îngrijorare, sociabilitatea şi conştiinciozitatea. Potrivit oamenilor de ştiinţă, părinţii activi şi fericiţi au mai multe şanse să transmită prin gene copiilor lor o stare pozitivă, în vreme ce urmaşii cuplurilor triste şi stresate au manifestat în timp o stare negativă. De asemenea, studiul a mai arătat că persoanele care nu îşi fac prea multe griji sunt sociabile şi tind să fie fericite, sugerând că această combinaţie acţionează ca un tampon, o “rezervă afectivă” de fericire, care îi apără în perioadele de stres sau de recuperare.

Oare chiar atat de usor sa fie? Sa ne rugam doar sa avem parte de niste parinti fericiti si linistiti, asta insemnand ca bucuria noastra de a trai va veni de-a gata? Ar fi prea frumos...In conditiile astea, chiar ca mi-as dori si eu sa pot fi mai relaxata uneori si sa nu ma mai ingrijorez din orice, insa e cam greu sa schimbi asta. Numai ca nu cred ca tipul asta de fericire "mostenita" e tocmai unul real. Si de fapt, ce este fericirea? Nu cred ca cineva a gasit inca un raspuns complet la intrebarea asta, e mult prea greu de apreciat, intrucat nu o pretuim atunci cand o avem, iar cand o pierdem ne amintim cu greu ce ne-a facut candva sa ne simtim impliniti.

Si totusi, acelasi articol ne ofera cateva solutii pentru o gandire pozitiva:

1. În primul rând, trebuie să înţelegi ce anume te face fericit(ă). Fiecare persoană are exigenţele ei în a obţine starea de bine.
2. Fă un plan pentru a atinge obiectivele care crezi tu că te vor face fericit(ă). Starea ta de spirit se va îmbunătăţi pe măsură ce vei îndeplini fiecare cerinţă în parte.
3. Înconjoară-te de oameni veseli. Este uşor să începi să gândeşti negativ atunci când eşti în preajma unor persoane care judecă aşa.
4. Atunci când ceva nu merge bine încearcă să găseşti o soluţie, în loc să îţi plângi de milă.
5. Rezervă-ţi puţin timp în fiecare zi pentru a face ceva frumos pentru tine. Fie că este vorba de un cadou, de o baie relaxantă, de un film bun sau de o îngrijire în plus, vei fi mai mulţumit(ă).
6. Fă haz de necaz.
7. Păstrarea sănătăţii este un alt lucru important în atingerea fericirii.
8. Trebuie să înţelegi că meriţi fericirea. Cei care cred că nu au dreptul să fie fericiţi îşi sabotează inconştient eforturile de a o atinge.



Am subliniat "gandire pozitiva", asta pentru ca am observat ca desi era un articol despre fericire, nu s-au incumetat sa dea sfaturi pentru ea. Asta pentru ca depinde doar de noi sa stim sa o depistam in momentul in care apare si sa o valorificam la maxim. Acum cateva zile ma gandeam ca sunt prea rare situatiile in care suntem cu adevarat fericiti in prezent; in majoritatea cazurilor suntem prea preocupati sa ne alimentam cu mici bucurii din trecut, pe care atunci le-am minimalizat, sau sa ne construim iluzii pentru viitor si sa ne zicem ca daca am face ..., am fi fericiti. Asa eram si eu pana nu de mult, insa dupa cateva experiente, m-am trezit la realitate. Nu asteptati marea fericire! ; e posibil sa nu vina niciodata sau foarte tarziu, asa ca pana atunci: si lucrurile marunte au farmecul lor... :)

0 comentarii:

 
Filme Online Seriale Online